2013. október 23., szerda

aroma

, mint AROMA

Ugye milyen kellemes belépni egy kávézóba és a frissen főtt kv illatát magunkba szippantani. Vagy akár egy pékség előtt elhaladva kinek ne indulna meg a fantáziája a frissen sült péksütik illatától. Pár pillanatra elszakadunk a gondolatainktól és más a szinte a szánkba érezzük a finom ízeket.

Hasonlóan intenzív bár kevésbé kellemes hatást vált ki belőlünk, ha akár csak autóval elhajtunk egy szeméttelep mellett, ne is beszéljek egy halpiacon tett látogatásról. Azonnal fintorogva igyekszünk friss levegő után keresgélni.

A szaglószervek életünk során számtalan illatot beazonosítanak, így alakul ki bennünk a jó és rossz szag kategóriája.A különböző illatanyagok képesek beindítani az emlékezést, befolyásolhatják a viselkedésünket, hangulatunkat….

Az illatok története egészen az ősi Egyiptom kultúráihoz nyúlik vissza, gondoljunk csak a múmiák bebalzsamozására. .  
Az antik kultúrákban előszeretettel használtak intenzív aromájú anyagokat, pl. afrodiziákumként, de valahogy az illatos anyagok használata az idők során eléggé feledésbe merült.

Mígnem az 1900-as évek elején a természetgyógyászok felfigyeltek az illatok beteg emberekre gyakorolt hatására, az aromaterápiára, amely valójában ősidők óta létezik, és napjainkra ismét reneszánszát éli.

Az „illatgyógyászat” a testi bajok enyhítése mellett sok egyéb panasz – koncentrációs nehézségek, levertség, egykedvűség – esetén is serkentőleg hat; de jótékony hatással bír nyugtalanság, álmatlanság esetén is


Melyik illat milyen hatással van rád és mikor tanácsos alkalmazni? Kövesd a blogot, és hamarosan elmerülünk az aromák csodás világában....


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése